En dryppende vandhane: Sådan løses det
Lyden af en vandhane, der drypper, er lyden af spild. Dråbe for dråbe summer det op til en overraskende stor mængde vand og en unødvendig post på budgettet, især hvis det er opvarmet vand, der går tabt. Ud over at være en konstant irritation er et vedvarende dryp et symptom på en mekanisk fejl, der bør adresseres for at undgå større konsekvenser, såsom kalkaflejringer i vasken og unødig slitage på selve armaturet.
For at løse problemet korrekt er det en fordel at forstå, hvorfor det opstår. I de fleste ældre armaturer med to separate greb til koldt og varmt vand er synderen næsten altid en slidt gummipakning. Denne lille, men vitale del bliver over tid mør og hård, hvilket forhindrer den i at skabe en komplet forsegling.
I modsætning hertil fungerer moderne etgrebsarmaturer, hvor man styrer alt med ét greb, anderledes. De indeholder en mere avanceret keramisk enhed, en såkaldt kartusche. Hvis denne enhed er defekt, vil det ofte resultere i et dryp, som kræver en anden type reparation. Fælles for begge typer armaturer er dog, at små urenheder som kalk eller snavs fra rørerne kan sætte sig fast i mekanismen og forhindre den i at lukke helt tæt.
For den erfarne gør-det-selv person med et traditionelt to-grebs armatur er det ofte en overkommelig opgave at skifte en slidt pakning og dermed løse det mest almindelige problem.
Det skal du bruge:
Skruetrækkere
En svensknøgle eller en lille rørtang
En blød klud til beskyttelse
Nye pakninger i den korrekte størrelse
Fremgangsmåde trin for trin:
Luk for vandet! Dette er det vigtigste skridt. Luk enten på ejendommens hovedhane eller på de små stophaner (ballofix) under vasken.
Afmontér grebet. Ofte sidder det fast med en lille skrue, som kan være gemt under et dæksel.
Fjern den indre ventilindsats. Brug en svensknøgle (med en klud imellem for at undgå ridser) til at skrue denne del af.
Udskift den gamle pakning i bunden af ventilindsatsen med en ny.
Rens delene for eventuel kalk, og saml armaturet i omvendt rækkefølge.
Åbn langsomt for vandet igen, mens du holder øje med eventuelle utætheder.
Det er dog afgørende at kende sine begrænsninger, da en forkert udført reparation kan føre til langt større skader. Grænsen for et gør-det-selv projekt nås typisk ved de moderne etgrebsarmaturer, hvor en defekt kartusche ofte kræver professionel ekspertise. Desuden skal alt arbejde på indbygningsarmaturer, der er monteret inde i væggen, ubetinget overlades til en autoriseret fagmand for at beskytte mod dyre vandskader. Den generelle regel er derfor simpel: Er du det mindste i tvivl, er en VVS-installatør altid den billigste og sikreste investering i længden.
Et vedvarende dryp kan også være et tegn på, at armaturet simpelthen har nået enden af sin levetid. En udskiftning til et nyt kvalitetsarmatur er derfor ikke kun en løsning på problemet, men en fornuftig, langsigtet investering i et problemfrit, vandbesparende og smukt badeværelse.